Україна моя вишивана

26 листопада центральна міська бібліотека імені Костя Солухи презентувала унікальну вишиту карту України в рамках Всеукраїнської акції єднання «Україна моя вишивана», яку започаткували в Борщівському краї, яка об’єднала серця українців від Заходу до Сходу. До заходу долучились всі, хто приймав участь та вишивав карту – оберіг, зокрема заклади Кам’янець-Подільського: податковий коледж, коледж харчової промисловості, національний університет імені І. Огієнка педагогічний факультет, галерея мистецтв державного музею-заповідника, Державний аграрно-технічний університет, медичний коледж, спеціальний навчально-реабілітаційний соціально-економічний коледж, коледж ПДАТУ, громадська організація «Жіноча Сотня», ЗОШ № 5 та всі бажаючі.
Є акції офіційні та акції, які народжуються в глибинах народної душі і поширюються серед простих людей від серця до серця.
Праця присвячена Богу та Україні – вакцина «віри, довіри, небайдужості», як до Батьківщини, так і один до одного. Вишивали карту в рамках проведення акції єднання «Україна моя вишивана», яка тривала рівно рік. Стартувала акція 22 червня 2017 року в смт Скала-Подільській, Борщівського району Тернопільської області. Акція пройшла всі області України, а також побувала 23 березня 2018 року у Верховній Раді та м. Ризі по запрошенню Товариства підтримки України у Латвії.
Мета акції – об’єднати різні спільноти України для духовного процвітання Батьківщини у любові до спільного генетичного коду нації – української вишиванки.
Вишита карта України розміром три на півтора метра – є молитовне поле, символом єднання всіх українців із різних куточків нашої Батьківщини, а також своєрідним оберегом і святинею.
7206 учасників вишивали карту по всій Україні,673980 хрестиків вишиті за допомогою голки та нитки, хрестиком за хрестиком небайдужі люди об’єдналися в одній меті – за мир та цілісність нашої України.
На заході читались вірші місцевих поетів із творчого клубу «Джерела душі» Тетяною Дорошенко та поетесою із творчого клубу «Ліра» Лесею Приліпко.
Гармонійним доповненням до заходу прозвучала пісня у виконанні поета та композитора Жанни Мадич «Країна моя Україна» Акція єднання «Україна моя вишивана» стала підґрунтям створення Громадської Організації «Гільдія народних умільців «Перлина», яка взяла на себе відповідальність разом з координаторами областей за втілення ідеї в життя. Презентація карти відбулася 9 вересня 2018 р. на 11-му Всеукраїнському фольклорно-мистецькому фестивалі «Борщівська вишиванка» м. Борщів. Встановлений рекорд України в номінації – найдовший маршрут вишитої України, довжина якого – 16983 км.
Після презентації карта мандрує і буде мандрувати Україною та за її межами, як одна християнська родина: «Молитва за мир – відкриває серця – єднає Україну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *