Пункт доступу громадян до офіційної інформації

Пункт доступу громадян до офіційної інформації

В читальному залі центральної бібліотеки для громадян міста створено Пункт доступу громадян до офіційної інформації, мета якого – вільний доступ та спроможність пошуку офіційної інформації при допомозі мережі Інтернет. Пункт доступу громадян задовільнить будь-який запит стосовно законотворчого процесу Кабінету Міністрів України, Верховної Ради, місцевих органів влади. Пункт створено за ініціативи Української Бібліотечної Асоціації http://ula.org.ua за проектом «Організація доступу до інформації органів державної влади України в бібліотеках» Програми сприяння Парламенту ІІ (програма розвитку законотворчої політики).
Одним із пріоритетів діяльності Кам’янець-Подільської міської ЦБС є питання пошуку та втілення найефективніших шляхів розширення доступу жителів міста до законотворчого процесу. Для досягнення цієї мети, після участі в регіональному тренінгу «Організація доступу до інформації органів державної влади України в бібліотеках (17–18 березня 2010 рік в ОУНБ) було створено Пункт доступу громадян до офіційної інформації. Треба відзначити, що ПДГ відкрито в читальному залі центральної бібліотеки, де з 2003 року уже створений Центр регіональної інформації «Бібліотека і влада: соціальне партнерство», який став стартом для подальшої роботи бібліотеки щодо доступу громадян до офіційної інформації.
Відслідковуючи діяльність УБА, бібліотека передусім поставила за основне завдання – визначення категорій читачів та методи спроможності пошуку офіційної інформації за запитом користувачів, облік яких ведеться в спеціальному зошиті – реєстрі.
Роботу було розпочато з навчання самих бібліотечних працівників, для яких був проведений тренінг «Публічна бібліотека: інформування та просвітницька робота серед населення», «Доступ громадян до офіційної інформації: роль бібліотек». Активність діяльності ПДГ було відчутно після розповсюдження інформації про ПДГ на місцевому радіо та телебаченні, громадських організаціях та освітніх закладах. Для користувачів центральної бібліотеки та бібліотек-філій було оформлено інформаційні стенди – «Вільний доступ громадян до офіційної інформації», «Бібліотека інформує», «Законодавство людям з обмеженими фізичними можливостями», що вмістили інформаційний плакат «Дізнайтеся про діяльність органів державної влади», буклети, пам’ятки, календарики та права доступності усіх жителів міста до офіційної інформації.
Для проведення тренінгів та семінарів запрошувались представники міської влади, журналісти, науковці: «Діяльність місцевих органів влади та громада», «Основні аспекти законодавства для освітян», «Соціальний захист», «Податковий кодекс України».
Основною категорією користувачів є люди похилого віку (пенсіонери за віком), люди з обмеженими фізичними  можливостями, викладачі та студенти навчальних закладів міста.

ПДГ надає інформацію користувачам за такими запитами:
– законодавство України «Про основи захищеності інвалідів»;
– законодавство України «Про пенсійне забезпечення»;
– реформування органів державної влади;
– новий податковий кодекс;
– фіскальна політика та її особливості в Україні;
–  пенсійна реформа в Україні;
– законодавство України про соціальний захист військовослужбовців;
– діти війни та їх соціальний захист;
– соціальна політика України;
– організація гендерної політики.

На веб-сайті Кам’янець-Подільської центральної міської бібліотеки http://kam-podcmb.zzz.com.ua відкрито рубрику Пункт Доступу Громадян, розміщено посилання на сайти УБА, урядові портали міської ради, що значно прискорює пошук необхідної інформації. Бібліотека активно здійснює інформаційно-просвітницьку роботу серед місцевих громад. Організовуються Дні інформування населення «Партнерство веде до успіху», «Україна –Європейський Союз», «Розвиток малого бізнесу у місті», «Правове виховання молоді». В своїй роботі ми використовуємо інформацію з повнотекстових документів і матеріалів від програми Сприяння Парламенту ІІ.
Про діяльність ПДГ інформуються керівники місцевих органів влади шляхом організації в міській раді Днів інформування, Днів влади, Днів спеціаліста із залученням спеціалістів Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, міськрайонного управління юстиції, міського Центру зайнятості, об’єднаної податкової інспекції.
В 2012 році ми активно включились в проведення Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги – 2012, який проводиться у всіх містах України з ініціативи Асоціації правників України та Асоціації юристів Кам’янця-Подільського. Центральна бібліотека (в рамках ПДГ) організовувала правову освіту та правове інформування жителів міста.
За тісної співпраці з відділом правової освіти, правової роботи, реєстрації нормативно-правових актів та легалізації об’єднань громадян міськрайонного управління юстиції (начальник – С. Ноль, головний спеціаліст Аліна Задорожна), Центром соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді (директор Ю. Побережна), податковим коледжем Кам’янець-Подільської філії Національного університету (директор – В. Савчук) відбулися круглі столи, на яких розглядалися питання правової освіти та інформування громадян міста. Проведено лекторій, з метою звернення увааги суспільства та держави на законодавчі питання з права, надано усні консультації провідним спеціалістом, юристом-консультом В’ячеславом Галайбідою, спеціалістом І категорії Ольгою Князевою-Криворучко – працівниками Кам’янець-Подільського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та адвокатом Віктором Сунговичем. ПДГ користуються як жителі міста, так і користувачі-ветерани.
Наприклад:
Володимир Федючок, інвалід ІІ групи, читач бібліотеки з 1977 року уже 3 рази звертався до ПДГ за отриманням потрібної інформації та роз’ясненням. В 2012 році йому надано вичерпну інформацію, завдяки якій пан Володимир отримав пільги, що не надавались йому раніше (поліпшення житлових умов).
Багатодітна сім’я Власенків, які читають в міській бібліотеці в 4-му поколінні, при отриманні належної інформації та консультації спеціаліста добилась отримання пільг на комунальні послуги.
Інколи одноразове відвідування бібліотеки змінює та покращує життя. Так, в лютому 2012 року, випадково, користувач бібліотеки дізнався про ПДГ з бібліотечного сайту і, скориставшись інформацією відділу в справах сім’ї, дітей, молоді та спорту міської ради про право на оздоровлення за кордоном дітей, потерпілих від Чорнобильської аварії та про те, що організовується група дітей для відпочинку в Китаї, скористався своїм правом (батько-учасник ліквідації Чорнобильської аварії).
Читачка бібліотеки, з 1965 року, після втрати матері та не маючи на руках відповідних документів спадкоємця, звернулася до ПДГ, отримала відповідну законодавчу інформацію та консультацію державного нотаріуса (який є волонтером бібліотеки) стала власником квартири та земельної ділянки.

Подальший розвиток та діяльність ПДГ вбачає:
– комп’ютеризацію бібліотек-філій та приєднання їх до мережі ПДГ;
– створення електронної бази законодавчих матеріалів;
– створення веб-сайтів бібліотек-філій.