Пункт європейської інформації

Євроінтеграція

Передмова

Європейська інтеграція – це зближення України з Європейським Союзом як на рівні законів, так і на рівні правил та звичаїв, що існують у суспільстві. Її метою є вступ України до ЄС. 23 червня, лідери 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. Ми вітаємо це історичне рішення Євросоюзу, яке фактично означає, що велика родина країн Європейського Союзу бачать Україну членом ЄС. Українці своїм героїзмом та відданістю демократичним цінностям однозначно заслужили бути в колі великої європейської родини.
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що цей день є історичним днем для України та новим етапом її розбудови. Статус кандидата є важливим сигналом для всіх українців, що наше спільне майбутнє — це Європейський Союз, а процес вступу до ЄС стане невід’ємною частиною шляху відновлення нашої країни. Крім того, це відкриває Україні ширший доступ до програм та фондів ЄС, а також до залучення нових інвестицій, оскільки бізнес тепер розглядатиме Україну як потенційного члена Євросоюзу та перспективний майданчик для стартапів, — відзначив очільник Уряду.
З 2004 р. в Україні активно ведеться робота по розширенню інтеграції України з Європейським Союзом. Це шлях модернізації економіки, подолання технологічної відсталості, залучення іноземних інвестицій і новітніх технологій, створення нових робочих місць, підвищення конкурентоспроможності вітчизняного товаровиробника, вихід на світові ринки, насамперед на ринок ЄС та інше.
Центри, що діють в бібліотеках, оперативно та ефективно інформують жителів міста та району щодо питань європейської інтеграції, знайомлять з перевагами європейських стандартів життя людей, з історією, економікою та культурою різних країн Європи, з традиціями та обрядами європейських народів, розповість молоді про європейські освітні заклади та можливість отримання такої освіти для пересічних українців. Пункт сприятиме популяризації європейських цінностей, укріпленню зв’язків між європейськими народами.

Діяльність Пункту європейської інформації
на базі Кам’янець-Подільської центральної міської бібліотеки

З метою інформування широких верств населення про різні сфери життя ЄС та процесу Європейської інтеграції України при Кам’янець-Подільській центральній міській бібліотеці працює Пункт європейської інформації (ПЄІ). Пункт надасть інформацію про політичні зміни, що відбуваються в країні із прийняттям курсу на європейську інтеграцію.
Послуги, що надає ПЄІ для населення:
► збір та презентація матеріалів з питань європейської інтеграції;
► забезпечення доступу до інформації за допомогою мережі Інтернет;
► постійно діюча інформаційна вітрина «Україна і Європа: кроки назустріч»;
► друковані та електронні джерела з питань євроінтеграції;
► інформаційно- просвітницькі та мистецькі заходи.
 Основні заходи, що проводить ПЄІ:
• формування та актуалізація ресурсної бази Пункту;
• підготовка та розповсюдження інформаційних матеріалів з питань європейської інтеграції;
• консультування відвідувачів ПЄІ;
• організація та здійснення заходів, спрямованих на привернення уваги громадськості регіону до інформаційного пункту («круглі столи» з питань європейської інтеграції, екскурсії, конкурси та інші заходи для молоді). Заходами ПЄІ наголошує, що українці – європейська нація з багатовіковою культурою. Ми розкриваємо багатство та неповторність нашої культури, самобутність, з одного боку, а з іншого – підкреслюємо тісний історичний взаємозв’язок національної культури з культурами інших європейських країн та загальноєвропейськими культурними традиціями. Консультант Пункту надасть інформацію про політичні зміни, що відбуваються в країні у зв’язку із прийняттям курсу на європейську інтеграцію, основні цілі та принципи ЄС, та ті перетворення, що відбудуться в Україні, після прийняття всіх європейських норм та стандартів.


План роботи ПЄІ

Січень      Інформаційно-докум. панорама «Україна і Європа: кроки назустріч»
Березень Віртуальний огляд Подорож столицею книги – 2022 – м. Гвадалахара (Мексика)
Травень   Флешмоб «Європейський калейдоскоп»

Травень   Онлайн огляд «Менше залежності, більше захисту» (в рамках Року європейської оборони)

Травень   Етнічний екскурс «Різнобарв’я національних спільнот» (до Дня культурного різноманіття)
Травень   Експрес подорож «Зближуємо європейців» (культурні столиці Європи м. Каунас (Литва), Еш-сюр-Альзетт (Люксембург) (до Дня                          культурного різноманіття)
Травень   Онлайн-подорож Екомандрівка містом Гренобль (Франція) – «зеленою» столицею Європи
Серпень   Візитки літературні «Молодій еліті нації» (до Дня молоді)
Вересень Відеонарис «Літературні шедеври Європи»


Наказ МОЗ України від 03.09.2021 № 1873 “Про затвердження Плану заходів Міністерства охорони здоров’я України щодо виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2020 року та від 23 березня…”

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №348/2021 Про Стратегію комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України на період до 2025 року

Конституція України. Стаття 9.

Постанова «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань європейської інтеграції» від 20 березня 2019 р. № 249

Указ Президента України «Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» від 19 березня 2019 року №82/2019

Постанова Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до інституцій Європейського Союзу щодо поглиблення співробітництва між Україною та Європейським Союзом» від 5 липня 2018 року № 2490-VIII

Постанова Верховної Ради України «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)» від 22 листопада 2018 року № 2622-VIII

Указ Президента України «Про заходи, пов’язані із запровадженням Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України» від 26.05.2017 № 146

Указ Президента України «Про Концепцію вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2017-2020 роки» від 21 лютого 2017 року № 43/2017

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання рекомендацій, які містяться у шостій доповіді Європейської комісії…» від 18 лютого 2016 року № 1021-VІІІ.

Закон України «Про внесення зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо виконання рекомендацій, які містяться у шостій доповіді Європейської комісії…» від 18 лютого 2016 року № 1019-VІІІ.

Закон України «Про внесення зміни до Кодексу законів про працю України щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації з правом Європейського Союзу» від 12 листопада 2015 року № 785-VІІІ.

Указ Президента України № 549 / 2015 про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня 2015 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»

Постанова Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Перспективи запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України» від 14 травня 2015 року № 431-VІІІ.

Постанова Верховної Ради України «Про Звернення до інституцій та держав-членів ЄС стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України» від 14 травня 2015 року № 432-VІІІ.

Постанова «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рекомендацій Європейського Союзу з виконання Україною плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно уточнення підслідності органів досудового розслідування» від 08 жовтня 2015 року № 727-VІІІ.

Постанова «Про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, Європейського Парламенту і парламентських асамблей міжнародних організацій щодо продовження та посилення санкцій проти Російської Федерації за організацію терористичних актів в Україні» від 11 грудня 2015 року № 892-VІІІ.

Постанова Кабінету Міністрів України «Питання оприлюднення рішень і рекомендацій Ради асоціації між Україною та Європейським Союзом і Комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом» від 04 березня 2015 року № 84.

Постанова Кабінету Міністрів України «Питання організації роботи підкомітетів Комітету асоціації між Україною та ЄС» від 08 липня 2015 року № 646.

Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про підписання Угоди між Урядом України та Європейською Комісією про участь України у програмі «Креативна Європа» від 18 листопада 2015 року № 1182-р.

Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 120 плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами- членами, з іншої сторони, на 2014−2017 роки» від 30 грудня 2015 року № 1401-р.

Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Національного плану заходів з виконання другої фази Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України» від 30 грудня 2015 року № 1432-р.

Закон України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014–2017 роки» від 14 жовтня 2014 року № 1699-VІІ.

Закон України «Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони» від 16 вересня 2014 року № 1678-VІІ.

Розпорядження Президента України «Про підписання політичних положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони» від 19 березня 2014 року № 230 / 2014-рп.

Постанова Верховної Ради України «Про Заяву Верховної Ради України «Про європейський вибір України» від 16 вересня 2014 року № 1679-VІІ.

 


Видавнича продукція