Кавові історії Кам’янця

Акцент- турне

(з нагоди Всесвітнього дня туризму)

Напередодні Всесвітнього дня туризму у відділі краєзнавства Кам’янець-Подільської міської центральної бібліотеки імені Костя Солухи проведено  акцент-турне «Кавові історії Кам’янця».

    Здобувачі освіти Кам’янець-Подільського фахового медичного коледжу із захопленням слухали неймовірну історію епатажного, знаного далеко за межами міста ексурсовода Юлії Гициної про те, як з’явився кавовий напій на просторах України та яку роль в цій історії відіграв наш славний Кам’янець, чому його називають першою кавовою столицею не лише України, а й Європи.

Вважають, що в Європі перша кав’ярня з’явилася у Парижі у 671 року,  у Відні – 1683 року.  Але чомусь чогось забувають про наш славний Кам’янець-Подільський. Згідно з податковим описом 1681 року місті на той час уже нараховувалося 10 (!) кав’ярень. Відкрили кав’ярні… турецькі завойовники. У 1672 році турецька армія увійшла на Поділля і Кам’янець став адміністративним центром Подільського пашалику. Саме у той час, близько 1681 року, у Кам’янці-Подільському з’являються перші кав’ярні.

Незвичний формат зустрічі, жвавий діалог, дегустація кави, звареної за рецептом 17 століття та оповідач в костюмі  турецької наложниці часів панування турків у Кам’янці припали дітям до смаку.  

Доповненням заходу слугувала виставка «Кавові історії Кам’янця», яка пропонувала цікавий історичний фактаж про перші в Східній Європі (і звичайно, в Україні) заклади, де готувався улюблений напій кавоманів, художні твори про каву та різноманітний посуд для приготування запашного напою.

Час іде і все змінюється. Споживання цього напою перетворилося в культ в Україні і стало звичною частиною нашого життя. Але кавові історії Кам’янця  назавжди залишили слід в історії міста та серцях відвідувачів, які побували на бібліотечній активності «Кавові історії Кам’янця».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *