Краєзнавчий майданчик «Патріарх подільського краєзнавства»

(до 165-річчя Ю. Сіцінського – 
українського історика, археолога, етнографа)

  З нагоди 165-річчя одного із засновників першого на Поділлі музейного закладу, одного із фундаторів Кам’янець-Подільської “Просвіти”, а також основоположника краєзнавчої школи поділлєзнавства Юхима Сіцінського у відділі краєзнавства Кам’янець-Подільської центральної міської бібліотеки імені Костя Солухи було проведено краєзнавчий майданчик «Патріарх подільського краєзнавства».

     Для здобувачів освіти Кам’янець-Подільського медичного фахового коледжу прозвучала розповідь про внесок Юхима Йосиповича Сіцінського в організацію та формування краєзнавчого руху на Поділлі наприкінці XIX – початку XX  ст., акцентувалась увага на внесок Сіцінського у заснування в 1918 році Кам’янець-Подільського державного українського університету. Також діти дізналися основні віхи життєвого шляху дослідника, історика, краєзнавця, етнолога, археолога, бібліографа, музеєзнавця, мистецтвознавця та священнослужителя. Із завмиранням слухали діти розповідь про переслідування радянськими каральними органами Сіцінського за його активну участь у подіях Української Революції 1917-1921 рр, за священицький сан та участь в діяльності Української православної церкви.

                Окремо присутні ознайомилися із фундаментальними працями вченого з історії Поділля, які присутні у фондах бібліотеки і є у вільному доступі. Монографії Сіцінського і до нині не втратила своєї актуальності, адже й досі дані видання залишаються джерелом вивчення історії Поділля і є незмінними довідниками для подільських краєзнавців й дотепер.

                На завершення учасники переглянули відеоряд «Про що мовчав надгробок?» про історію створення пам’ятника Юхиму Йосиповичу Сіцінському на території русько-фільварецького кладовища Кам`янця-Подільського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *