«Обереги українського народу»

На передодні Великодня в центральній міській бібліотеці ім. Костя Солухи 3 квітня для студентів коледжу культури і мистецтва, слухачів Університету третього віку та всіх бажаючих відбувся майстер-клас «Обереги українського народу».
Метою заходу була популяризація літератури про традиції та звичаї українського народу, набуття знань та навиків писанкарства, виховання любові та поваги до українських народних обрядів.
Майстер-клас провела народний майстер художнього писанкарства, член Спілки народних майстрів України Ірина Харатін.
Майстриня з задоволенням поділилась своїм досвідом та розкрила секрет з написання Великодньої писанки «Зоря» в традиційному стилі. Ірина Олексіївна також наголосила, що назва «писанка» походить від слова «писати», тобто прикрашати орнаментом, а також розповіла про історію писанкарства в Україні та про зміст закодованих символів.
Участники майстер-класу в процесі розпису одночасно були глядачами і учнями. Вони переконались, що писанка є символом зв’язку між поколіннями, має обрядове та магічне значення. Оздоблюється вона геометричним, рослинним, зооморфним (риби птахи людина), пейзажним орнаментами, християнськими символами.
Зроблена власними руками та наділена теплом і щирим почуттям, Великодня писанка для кожного з присутніх стала справжнім безцінним та унікальним подарунком до Великодніх свят.

 

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *