«Скорбота і пам’ять»

Пам’ять – нескінченна книга, у якій записано все: і життя людини, і життя країни. Та багато сторінок у нашу історію вписано кривавим і чорним. Особливо вражаючі сторінки, де смертельним шрифтом вкарбовано слова: голод, голодомор.
Все, що відбувалося в 1932-1933 роках в Україні, стосується й Хмельниччини, яка страждала від голоду чи не найбільше. Про це говорять спогади людей, які пережили ті часи і вижили, про це свідчать документи часу – постанови уряду, вироки суду… Це – наша історія, її трагічні гіркі сторінки. Нащадки не мають права забувати ні про радість, ні про біль свого народу.
Тому з метою вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні та у зв’язку з 85-ми роковинами цієї трагедії у читальному залі Кам’янець-Подільської центральної міської бібліотеки імені Костя Солухи оформлено літературно-меморіальну експозицію «Скорбота і пам’ять», яка має такі розділи: «Скорботна пам’ять 33-го», «Хмельниччини моєї біль».
У першому розділі «Скорботна пам’ять 33-го» – представлені документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади очевидців, тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль, спричинені тоталітарним режимом. Відвідувачі зможуть детальніше дізнатися від провідних істориків України, про оцінки демографічних втрат від Голодомору-геноциду 1932-1933 років. Йдеться про вбивство понад 7 мільйонів українців радянським тоталітарним режимом.
Розділ «Хмельниччини моєї біль» містить видання краєзнавчого характеру, в яких на широкому історико-документальному матеріалі, спогадах очевидців, на підставі списків померлих від голоду, висвітлюється трагедія штучно організованого в Україні та на Поділлі Голодомору у 1932–1933 роках.
Сподіваємось, що документи, представлені на літературно-меморіальній експозиції стануть в нагоді всім відвідувачам бібліотеки, хто досліджує, вивчає і цікавиться «чорною сповіддю» нашої країни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *