«Стоїть в скорботі мати – Україна»

 

В історії українського народу є трагічні сторінки, що примушують стискатися людські серця. І одна із найстрашніших – Голодомор 1932-1933 років.
22 листопада, на вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні та у зв’язку з 85-ми роковинами цієї трагедії центральна міська бібліотека імені Костя Солухи організувала для учнів міського ліцею, студентів медичного училища, коледжу будівництва, архітектури та дизайну вечір-пам’яті «Стоїть в скорботі мати – Україна».
Метою заходу було поглиблення знання молоді про роки голодомору в Україні та його наслідки для українського народу.
Захід розпочався хвилиною мовчання на вшанування всіх голодом заморених, було запалено свічку пам’яті.
З історичною довідкою перед присутніми виступила екскурсовод Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Лілія Валяровстька. У своєму виступі вона нагадала, що Голодомор 1932–1933 років – масовий, навмисно організований радянською владою голод, який призвів до багатомільйонних людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР, викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу на чолі зі Сталіним, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян, зазначила, що тоді щодня помирало майже 25 тисяч людей, щогодини – 1000, щохвилини – 17 людей, а також розповіла про перебіг подій часів Голодомору на Поділлі.
Під час заходу, присутні мали змогу переглянути уривок фільму «Жнива скорботи», який змальовує страшні часи голодомору. Читання віршів про цю трагічну подію здійснили: студенти коледжу культури і мистецтв Анна Хитрак та Богдан Николаїв. Власний вірш «Голодомор» прочитала місцева поетеса, член клубу «Ліра» Людмила Дрезналь.
Зворушливі сльози на очах викликала у слухачів дівчина, що символізувала постать згорьованої Матері-України, яку виконала студентка коледжу культури і мистецтв Анна Хитрак. Захід доповнила літературно-меморіальна експозиція «Скорбота і пам’ять».
Насамкінець, усіх присутніх було запрошено приєднатися у суботу 24 листопада о 16 годині до Всеукраїнської акції «Засвіти свічку».

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *