«Подільська «ПРОСВІТА» в історії України»

З нагоди відзначення 150-річчя Всеукраїнського товариства «ПРОСВІТА» імені Тараса Шевченка 6 лютого в читальній залі Кам’янець – Подільської центральної міської бібліотеки ім. Костя Солухи організовано історичний екскурс: «Подільська «ПРОСВІТА» в історії України». Метою заходу було популяризація діяльності «Просвіти» на теренах Поділля, ознайомлення із планами та проектами Кам’янець – Подільської «ПРОСВІТИ» на 2019 рік.
Голова Кам’янець – Подільської «ПРОСВІТИ» В’ячеслав Полятинчук привітав просвітян із важливим ювілеєм, проаналізував діяльність товариства у нашому місті та представив учасникам зібрання свої проекти на найближчий час. Із презентацією «Присяга – 1919» виступив Дмитро Бабюк. Продовженням його розповіді став відеофільм режисера Андрія Зайця «Присяга на вірність УНР».
Ще з одним проектом до ювілею культурної дипломатичної місії хорової капели Олександра Кошиці «Щедрик», яка 100 років тому вирушила із Кам’янця у світове турне виступив заступник голови Кам’янець – Подільського об’єднання Товариства Анатолій Паладійчук. Його продовжили учні та викладачі дитячої музичної школи імені Фадея Ганіцького, виконавши знаменитий «Щедрик» Миколи Леонтовича. Науковий співробітник історичного музею – заповідника Ольга Венгрова презентувала музейну годину «Кам’янець – остання столиця УНР». Голова обласної «ПРОСВІТИ» Віталій Міхалевський відзначив важливість даних проектів та планів в історії України та вручив першому керівнику Товариства української мови в Кам’янці – Подільському Едуарду Крилову Грамоту обласної ради. Своїми дослідженнями про перебування членів уряду УНР в Кам’янці поділився журналіст та краєзнавець Олег Будзей.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *