Мова – державна перлина

Мова – державна перлина
історична скарбниця до 100-річчя процесу українізації

З нагоди 100-річчя українізації в історії України для студентів медичного коледжу організовано історичну скарбницю «Мова – державна перлина». Метою заходу є популяризація історії України, української мови та її ролі державному будівництві. Слухачі більше дізналися про процес українізації у 20 –х роках XX століття, який мав на меті розширення суспільних функцій української мови, впровадження її до офіційного вжитку в державній, політичній, громадській і культурно-освітніх установах та організаціях на території УСРР та в місцях компактного проживання українців.

За відносно короткий час українізації відбулися значні зрушення: завдяки українізаційним заходам у шкільництві, установах культури, пресі тощо та напливові українського населення з села, міста УРСР почали набирати українського характеру. Особливо помітні зміни у національному складі населення й уживанні української мови відбулися у великих промислових містах, українізація сприяла прискоренню ліквідації неписьменності.

За 10-ліття українізації (1923—1933) українська література, мистецтво, театр, кіно, попри ідеологічні гальма, зазнали значного розвитку, і цей період часто називають добою культурного відродження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *