“Лідер сучасної освіти”

Рівно 105 років тому, 22 жовтня 1918 року відбулося урочисте відкриття Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Заснований за доби Української Держави в період Української Народної Республіки університет був опорою національного державотворення. Діяльність закладу засвідчила яскраве культурно-освітнє відродження українства, була спрямована на підготовку кадрів національної інтелігенції, формування і підвищення рівня національної свідомості молоді. Упродовж своєї історії університет зазнавав низки змін і реорганізацій, проте залишався потужним осередком освітнього, духовного й культурного життя не лише на Поділлі, але й в Україні. В незалежній Україні розпочався новий етап розвитку, у 1997 р. педінститут отримав статус педагогічного університету, у 2003 р. – класичного університету, а у січні 2008 р. – надано статус національного та присвоєно ім’я Івана Огієнка.

З нагоди ювілею у відділі краєзнавства організовано книжкову вітрину «Лідер сучасної освіти», на якій розкрито усі віхи розвитку університету, починаючи з часу створення і до сучасності. Матеріали згруповано у такі підрозділи:

  • Історія створення
  • Віват професори
  • Факультети університету
  • Випускники університету.

Виставку відкриває Грамота гетьмана України Павла Скоропадського про створення в місті Кам’янець-Подільський Українського Державного Університету та портрети провідників справи відкриття освітнього осередку.

Матеріали виставки знайомлять користувачів із складними віхами становлення закладу часів УНР, з фундаторами та ідейними засновниками університету, на світлинах можна побачити день відкриття, який перетворився на всеукраїнське свято української культури і торжества українського духу. Подано інформацію про очільників університету різних років, починаючи від Івана Огієнка і завершуючи Сергієм Копиловим.

Окремі розділи знайомлять із історією і сучасністю 9 факультетів, з професорсько-викладацьким складом та відомими випускниками закладу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *