«Водно-болотні угіддя Кам’янеччини»

Щороку 2 лютого країни світу, які мають на своїх територіях водно-болотні угіддя, у тому числі Україна, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь. В Україні є 50 водно-болотних угідь міжнародного значення, що охороняються Рамсарською угодою, площа яких сягає 930 тисяч гектарів. Це різноманітні угіддя – від морських заток до торфовищ Полісся, від витоків річок на вершинах гір до глибин печер, наповнених водою.

У нашому краї є два водно-болотних угіддя міжнародного значення – «Пониззя річки Смотрич» (1480 га) та «Бакотська затока» (1590 га). Обидва об’єкти відіграють важливу роль у збереженні біорізноманіття, є гарним середовищем існування для різних птахів, заплавні ділянки створюють добрі умови для відтворення видів птахів водно-болотного комплексу і нересту ряду видів риб.

Про біорізноманіття наших заповідних територій дізнавалися здобувачі освіти фахового медичного коледжу на екологічному майданчику «Водно-болотні угіддя Кам’янеччини», який 2 лютого проходив у відділі краєзнавства Кам’янець-Подільської міської центральної бібліотеки імені Костя Солухи. Захід організовано спільно із Національним природним парком «Подільські Товтри»(провідний фахівець з екологічної освіти Олена Дем’янова).

На майданчику студенти ознайомилися з цікавою інформацію про водно-болотні угіддя рідного краю, їх роль у існуванні біологічного різноманіття та природоохоронну діяльність НПП «Подільські Товтри». Пізнавальною для усіх стала відео презентація «Мешканці водно-болотних угідь Кам’янеччини», яка вкотре підкреслила красу та неповторність природи краю, в якому ми маємо щастя жити. Захоплюючою стала гра «Вгадай тварину», в рамках якої діти розділились на дві команди, одні малювали – інші відгадували мешканців нашого заповідного парку. Розважилися учасники і на квесті «Знайди і впізнай», який знайомив із водоплавними птахами, які можна зустріти на водно-болотних угіддях нашого краю.

Доповненням до заходу стала ілюстрована книжкова виставка, на якій представлені інформаційні документи про водно-болотні угіддя нашого краю, які охороняються Рамсарською угодою – «Пониззя річки Смотрич» та «Бакотська затока».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *