«Основний документ самоврядування Кам’янця»

У 2024 році ми відзначаємо 650-річчя надзвичайної події – Кам’янець з рук литовських князів Коріатовичів отримав Магдебурзьке право. Магдебурзьке право – унікальне явище в історії середньовічної Європи. Цей документ надав Кам’янцю право на самоврядування та особливий юридичний статус, сприяв розвитку та процвітанню нашого міста.

З нагоди цієї дати відділ краєзнавства центральної міської бібліотеки ім. К. Солухи підготував історичну годину «Основний документ самоврядування Кам’янця». Гості бібліотеки – ліцеїсти Кам’янець-Подільського ліцею з посиленою військовою підготовкою – прослухали крутезну історію про унікальність нашого міста і вкотре переконалися, що ми живемо у краї з виключно неповторною історичною, культурною і економічною спадщиною. Перед ліцеїстами з лекцією «Історія Магдебурзького права м. Кам’янець-Подільський» виступила наукова співробітниця Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Жанна Карбовська, яка розповіла про історію, структуру Магдебурзького права на Поділлі та самоврядування в м. Кам’янці-Подільському, як магдебурзьке право вплинуло на розвиток нашого міста, а також були розглянуті історико-правові особливості запровадження магдебурзького права як системи міського самоврядування.

Учасники заходу дізналися чергові історичні факти про те, що Кам’янець-Подільський знову тримав першість, хоч і мова про 14 століття. Ми раніше, а точніше на 120 років швидше за Київ і на 70 років швидше за Мукачево, отримали надважливий документ, який поставив наше місто в один ряд з багатьма розвинутими середньовічними європейськими містами Німеччини, Польщі, Чехії, Литви та українськими – Львовом, Володимиром, Луцьком та ін. Даний документ дає беззаперечні підстави говорити про те, що Кам’янець-Подільський один із ключових урбаністичних центрів краю уже з XIV століття.

Корисним доповненням історичної години були презентація “Магдебурзьке право – унікальне явище в історії середньовічної Європи” та книжкова виставка «Магдебурзьке право» на якій представлені матеріали про історію Магдебурзького права в м. Кам’янці-Подільському.

Цінуємо та пізнаємо унікальність рідного міста разом із бібліотекою!

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *