Кам’янець – Соборна столиця України

День інформації

(до 105-ї річниці перебування уряду УНР у місті)

Кам’янець-Подільський це не лише славнозвісна фортеця й пам’ятки, якими наше місто прославилося далеко за межі не лише Поділля, а й України. Кам’янець-Подільський – це ще й коштовна скарбниця нашої української історичної пам’яті.

Саме Кам’янець 105 років тому ставав центром українського політичного і військового життя – тимчасовою столицею Української Народної Республіки. У місті одночасно зійшлися два українські уряди, які об’єднали свої зусилля у боротьбі за Соборну Україну та виступили єдиним фронтом. Увага всієї Європи була прикута саме до Кам’янця – маленького прикордонного містечка, яке за доволі короткий період відчуло на собі всі жахіття війни, постійну зміну влади, грабунки та руйнування, однак змогло вистояти та об’єднати український народ у боротьбі за свою незалежність.

З нагоди 105-ї річниці перебування уряду УНР у місті центральна міська бібліотека імені Костя Солухи провела День інформації «Кам’янець – Соборна столиця України».

В рамках Дня для користувачів презентовано книжкову виставку «Кам’янець – остання столиця УНР». На полицях подано матеріал про українську революцію 1917-1921 рр загалом і про перебування та діяльність уряду УНР в Кам’янці-Подільському зокрема. В інформаційних документах користувач знайде не лише історичні описи подій тих років, а й офіційні матеріали, фотозвіти і світлини революційних подій у місті, історичних постатей, які працювали у нашому краї. 

Для ознайомлення представлено великий обсяг додаткових матеріалів, за якими можна здійснити подорож по знакових локаціях діяльності УНР у столичному Кам’янці.

Історичний екскурс, проведений для здобувачів освіти медичного фахового коледжу, розкривав таємниці історичних подій, які відбувалися у місті в означений період. Протягом заходу користувачі знайомилися з історією міста Кам’янця-Подільського та околиць, із загальною історією Перших визвольних змагань 1917-1920рр. та подорожували віртуально історичними місцями Кам’янця часів УНР.

Направду цікавим та змістовним доповненням заходу став фільм «Присяга 1919. Кам’янець-Подільський – столиця української революції 1919 року» (режисер та оператор: Заєць Андрій, сценарист: Дмитро Бабюк). Слухачі  відчули саму епоху столичного Кам’янця – центру політичного і культурного життя України, до якого була прикована увага всієї Європи та світу.

День інформації мав на меті донести підростаючому поколінню, що ми маємо пам’ятати свою історію і винести з неї правильні висновки, щоб не повторювати помилок у майбутньому.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *